Viner

Isles of wines vinproducenterDomaine Corps de Loup


På de branta sluttningarna i Côte-Rôtie, ”den stekta sluttningen”, har det odlats vin sedan Romarnas dagar, och vinodlingen på Corps de Loup omnämns skriftligt redan år 827.


1992 togs den förfallna egendomen över av familjen Daubrée som sedan dess kontinuerligt arbetat med att rusta och nyplantera vingårdarna. År 2012 tog sonen Tristan över egendomen och har sedan ytterligare accelererat förnyelsearbetet i vingårdarna och vinkällaren.


Corps de Loups fokus är viner från Côte-Rôtie baserade på Syrah-druvan. De största ägorna ligger på Côte Blonde på mycket branta sluttningar runtomkring vinslottet, men man har även vinlotter på Côte Brune och i Saint-Joseph. Côte-Rôtie vinerna från Corps de Loup präglas av elegans och ”terroir” med de typiska peppar och animaliska toner man hittar i Côte –Rôtie viner. Förutom Syrah odlar man även Viogner. Viogner odlas dels i det berömda vitvinsdistriktet Condrieu, men även i Côteaux d´Ardèche.


Allt arbete i vingården sker manuellt, och med stort miljötänk där man använder naturliga försvarsmetoder mot sjukdomar och angrepp istället för kemikalier. Vintillverkningen sker med traditionella metoder och enbart med vildjäst.


Corps de Loups viner hittar du här

Bott Frères


Familjen Bott har bedrivit vinodling i Alsace sedan 1835 och deras vingård ligger i utkanten av den medeltida staden Ribeauvillé . De odlar de klassiska druvorna i Alsace som Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Muscat och Pinot Noir.


Alsace hade sin första storhetstid som vinproducent och handelscenter redan på medeltiden, men digerdöden och krig stoppade utvecklingen vilket har gjort att de charmiga byarna och vinklädda kullarna  har kvar mycket av sin karaktär från 1300 talet.  Skyddade av bergskedjan Vogeserna har Alsace trots sitt nordliga läge flest soltimmar i Frankrike.  Typiskt för Alsace är druvrena aromatiska viner med mineralitet.


Odlingen hos Bott Frères sker med stor respekt för miljön och man strävar efter att på bästa sätt uttrycka vingårdarnas unika mikroklimat och jordmån. All skörd sker manuellt, och vinet får samsas med gräs som varsamt plöjs. Gallring av druvor sker före skörd för att öka koncentration och kvalitet hos de kvaravarande druvorna. Vinerna lagras i 100 åriga ekfat före buteljering.


Bott Frères viner hittar du här

Schloss Neuweier


På de branta sluttningarna i Baden har det odlats vin i många hundra år, och vinodlingen på Schloss Neuweier har sitt ursprung från 1549. Vinerna från denna gård var berömda redan för över 100 år sedan, de var ett av drottning Victorias favoritviner och serverades ombord på Zeppelinaren Graf Zeppelin på dess jordenrunt flygning 1929.


2012 togs egendomen över av familjen Schätzle som är en gammal vinproducerande familj ifrån området. Robert Schätzle är numera  den energiske och charmige vinmakaren som innan han tog över Schloss Neuweier bland annat har arbetat som vinmakare i Bordeaux.


Riesling är den i huvudsak producerade druvan på Schloss Neuweier men man producerar också en mindre del Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Man har Riesling odlingar på 3 stycken så kallade ”einzellagen” dvs vingårdar som historiskt har visat sig ge särskilt bra kvalitet och karaktär; Schlossberg som är ett Erstes Gewächs, samt Maerberg och Goldenes Loch som är klassificerat som Grosses Gewächs, dvs de allra finaste lägena. Alla tre med soliga lägen på Schwarzwalds sydsluttningar.


Schloss Neuweiers viner hittar du här 

Valdeviñas


Valdeviñas startade 1999 som ett projekt för att framställa viner med hög kvalitet och som tydligt utrycker Ribera del Dueros potential och karaktär. Man har totalt 20 hektar på hög höjd (850 m), flera av dem med mycket gamla rankor och en del av dem med oympade pre-phylloxera stockar, som har överlevt tack vare den sandrika jorden där phylloxera inte trivs. Man odlar främst Tempranillo, men även en del Granacha.


Det som är speciellt med Valdeviñas är kombinationen gamla rankor, rigoröst arbete i vingården, kombinerat med ny teknik och lång lagring innan vinerna släpps.

I Ribera del Duero odlas främst en variant av Tempranillo, Tinto Fino, som här ger koncentrerade, strukturerade och muskulösa viner som ofta upplevs kärva i sin ungdom , men som med mognad förvandlas till raffinerade, eleganta och komplexa rödviner.

Valdevinas viner kommer från gårdar på hög höjd, 850 m.ö.h, och med stora temperaturskillnader mellan dag och natt.


Valdeviñas viner hittar du här


Azienda Agricola Vigin


Strax utanför byn Treiso i Barbaresco ligger Vigin, mitt i branta sluttningar  täckta av vinplantor.


Davide Viglino startade vinmakning och familjeföretaget år 2002, på marker som hade börjats odlats redan av hans farfar år 1947. man har 5 hektar vinodling på ca 300-400 meters höjd. 


Piemonte har perfekta förutsättningar för den svårodlade och eleganta Nebbiolo druvan, och det är bara i Piemonte med Barolo och Barbaresco som de mest kända områdena som druvan når sin unika kraft, elegans och komplexitet. Viner från Barbaresco och Barolo kräver som regel många års lagring.


Vigins viner hittar du här

Montersino front label
My Ruby Front label
Skärmavbild 2017-09-19 kl. 09.04.35
Bodegas Pujanza
Carlos San Pedro

Bodegas Pujanza


Pujanza grundades 1998 av Carlos San Pedro. Vinodlingarna ligger i hjärtat av Rioja Alavesa, vid foten av Sierra de Cantabria. Man gör enbart vin av den klassiska Rioja druvan Tempranillo.


All skörd sker manuellt med noggrann selektering av de bästa druvklasarna, och vinet lagras sedan minst 6 månader i franska ekfat.


I Rioja odlats framför allt Tempranillo som ger eleganta, balanserade viner med mörka bär. Traditionellt har Rioja lagrats länge på amerikanska ekfat vilket ger mogna viner med tydliga vaniljtoner. På senare tid har nya odlare börjat göra mer fruktiga och bäriga viner gjorda för mat och utan lång lagring.


Pujanzas viner hittar du här

Contucci Montepulciano


Familjen Contuccci är en av de älsta familjerna som levt och verkat kontinuerligt i Montepulciano sedan 1000-talet. Vingården är en av grundarna till vinklassificeringen Vino Nobile di Montepulcioano som infördes 1773.
Dagens vineri finns inrymt i Palazzo di Contucci placerat på torget i Montepulciano.
Här tillverkas vinet sedan lite mer än 500 år sedan. Huset är också hem åt släkten Contucci och husets represenationsvåning har fresker sedan 1600-talet av Andrea Pozzo.
Viner från Contucci karaktäriseras av traditionella metoder med låg fatlagring. Vinerna är typiska för området med fat, körsbärstoner, lingon och tobak. Vinerna här en fin syra som balanceras av silkiga tanniner.


Contuccis viner hittar du här


phoca_thumb_l_PBRC1543
phoca_thumb_l_D8D_6227 (1)
phoca_thumb_l_10624803_10202484497377076_7609166507283822992_n
knyphausen_wortbild

Baron Knyphausen


Rheingau är ett av de förnämsta tyska vinområdena. Med ett perfekt läge med södersluttningar som speglar sig i Rhenfloden skapas unika förutsättningar för Riesling.

Familjen Knyphausen har gjort vin här sedan 1818, och har marker i några av de klassiska vinlägena som Erbacher Marcobrunn, Erbacher Hohenrain och Kiedricher Sandgrub. 


Baron Knyphauens viner hittar du här